Түркістан қаласында соңғы жылдары қоғамдық тамақтану саласында оң өзгеріс көп. Қоғамдық тамақтану орындары заманауи қызмет көрсетіп, елдің көңілінен шығып келеді.
Әсіресе сырттан келетіндерге қаладағы тамақтану орындары жоғары деңгейде қызмет көрсетуге тырысады. Соның бірі - Балкон. "Balcon Restaurant" — түрік, шығыс және әлем тағамдарының асханасының тағамдарын ұсынады. Интерьері талғампаз. Халықтың көңілінен шығады. Көпшілік осындай әдемі жерде тамақ ішкенді ұнатады. Яғни эстетикалық ләззатты алдыңғы орынға қояды.
Ыңғайлы болу үшін көлік тұрағы бар. Көлік тұрағы болмаса көптеген адамдарға қиындық тудырады. Сол үшін де көптеген адамдар автотұрағы бар жерлерге қонақ болуға тырысады.
Акциялар мен жеңілдіктер де жиі болып тұрады. Мысалы Рамазан айында су, құрма, бауырсақ, айран тегін. Ифтар уақытына арналған түрлі жиынтықтар бар. Нәтижесінде кафе өз тұтынушыларынан айрылмайды.
Жалпы мейрамхана бизнесі арқылы қала экономикасын көтеруге болады. Себебі мейрамханаға жан-жақтан азаматтар келіп, тамақтанып ақша төлеп кетеді. Ал бұл ақшадан мемлекетке салық төленеді. Мейрамханалардан түсетін салық мөлшері артқан сайын мемлекеттің әлеуметтік-экономикалық ахуалы да артады. Сондықтан да қалада мейрамханалар санының артқаны өте маңызды. Жергілікті әкімдік тарапынан мейрамхана кәсібімен айналысқысы келетін кәсіпкерлерге заң шеңберінде барлық мүмкіндіктер жасалады.
Әсіресе сырттан келетіндерге қаладағы тамақтану орындары жоғары деңгейде қызмет көрсетуге тырысады. Соның бірі - Astau ұлттық тағамдар орталығы. Мұнда халыққа ұлттық тағамдар ұсынады. Сырттан келетіндерге, шетелдік туристерге қазақтың ұлттық тағамдары өте қатты ұнайды. Қазақтың ұлттық тағамдары өте құнарлы. Емдік қасиеті мол.
Қазақ халқы қонақжай, бар тәуірін қонаққа деп сақтаған. Екі - үш қонақ көрпесі, екі - үш қойы тұрмаған шаңырақты қазақ тақыр кедей санаған. Ал бар бола тұра қонаққа қадір құрмет көрсетпеген кісіні «шық бермес шығайбай» атандырған.
Иә қонақжайлылық, мейманды қабылдау, қонақасының жай - жапсарын жетік білу ата - бабамыздан қалған аса қастерлі салтымыз, дәстүріміз.
Жалпы мейрамхана бизнесі арқылы қала экономикасын көтеруге болады. Себебі мейрамханаға жан-жақтан азаматтар келіп, тамақтанып ақша төлеп кетеді. Ал бұл ақшадан мемлекетке салық төленеді. Мейрамханалардан түсетін салық мөлшері артқан сайын мемлекеттің әлеуметтік-экономикалық ахуалы да артады. Сондықтан да қалада мейрамханалар санының артқаны өте маңызды. Жергілікті әкімдік тарапынан мейрамхана кәсібімен айналысқысы келетін кәсіпкерлерге заң шеңберінде барлық мүмкіндіктер жасалады.
Түркістан қаласында шағын және орта кәсіпкерлік үлесі артып келеді. Шағын және орта кәсіпкерлер әр түрлі салада кәсіп ашып, ісін жүргізеді. Соның бірі - мейрамхана бизнесі. Бұл салада жұмыс өте көп. Себебі адамдар күнделікті тамақтанады. Оларға сапалы қызмет, дәмді тамақ ұсына білу керек.
Түркістанда көпшіліктің көңілінен шығып жүрген мейрамханалар саны көбеюде. Солардың бірі - Ақсарай. «Ақсарай» - жайлы және жылы мейрамхана. Мұнда интерьердегі жылы түстер мен жұмсақ жарық шиеленісті жеңілдететін конверттеу атмосферасын жасайды.⠀
Мұнда сіз іскер серіктесіңізбен түскі ас іше аласыз, достарыңызбен және отбасыңызбен түскі ас іше аласыз немесе жан серігіңізбен маңызды күнді тойлай аласыз. Әдемі интерьер, дәмді тағамдар, сыпайы қызметкерлер - осы және басқа да сәттер өзі туралы айтады!
Жалпы мейрамхана бизнесі арқылы қала экономикасын көтеруге болады. Себебі мейрамханаға жан-жақтан азаматтар келіп, тамақтанып ақша төлеп кетеді. Ал бұл ақшадан мемлекетке салық төленеді. Мейрамханалардан түсетін салық мөлшері артқан сайын мемлекеттің әлеуметтік-экономикалық ахуалы да артады. Сондықтан да қалада мейрамханалар санының артқаны өте маңызды. Жергілікті әкімдік тарапынан мейрамхана кәсібімен айналысқысы келетін кәсіпкерлерге заң шеңберінде барлық мүмкіндіктер жасалады.
Түркістан қаласында кәсіпкерлік саласы жанданып келеді. Әсіресе мейрамхана бизнесінде бағын сынап жатқандар көп. Олар дәмді тағамдары арқылы көпшілікті тамсандырып жатыр. Түркістанда көпшілікке танылған мейрамханалардың бірі - NAVOIY.
NAVOIY мейрамханасы - отбасымен және достарымен кездесуге ыңғайлы орын. Мейрамханада күрделі тағамдардың кең ассортименті бар, соның ішінде тапсырыс бойынша жасалған және фирмалық тағамдар. Мейрамханадағы тағамдар екі бағытта ұсынылады:
Сізді еуропалық және шығыс асханасының гастрономиялық ләззаттары күтуде.
Әрбір заманауи адам өзінің ұлттық тағамдарының тағамдарынан дәм татып қана қоймай, сонымен қатар халықтардың аспаздық талғамымен танысу үшін ойдан шығарылған гастрономиялық тур жасай алады. NAVOIY мейрамханасы да бұдан тыс қалмады.
Еуропалық және шығыстық аспаздық дәстүрлері өте алуан түрлі және бірнеше ұлттық тағамдармен ұсынылған. Дегенмен, Еуропа мен жұмбақ Шығысты ажыратуға мүмкіндік беретін кейбір ерекшеліктерді ажыратуға болады: Еуропалық асханада дәмдеуіштер, дәмдеуіштер мен дәмдеуіштер шығысқа қарағанда әлдеқайда аз қолданылады. Шығыста жұмыртқа мен саңырауқұлақтан жасалған тағамдар танымал емес. Еуропада бидай ұны сұранысқа ие, ол Шығыста іс жүзінде қолданылмайды. Тұздықтардың көптігі шығыс аспаздық дәстүрінің ерекшелігі болып табылады, Еуропа елдерінде соустар аз танымал. Дәстүрлі мағынада сорпалар еуропалық асхананың ерекшелігі болып табылады. Шығыста олар өте қалың, тұзды немесе салқын екінші тағамдарды еске түсіреді.
Жалпы мейрамхана бизнесі арқылы қала экономикасын көтеруге болады. Себебі мейрамханаға жан-жақтан азаматтар келіп, тамақтанып ақша төлеп кетеді. Ал бұл ақшадан мемлекетке салық төленеді. Мейрамханалардан түсетін салық мөлшері артқан сайын мемлекеттің әлеуметтік-экономикалық ахуалы да артады. Сондықтан да қалада мейрамханалар санының артқаны өте маңызды. Жергілікті әкімдік тарапынан мейрамхана кәсібімен айналысқысы келетін кәсіпкерлерге заң шеңберінде барлық мүмкіндіктер жасалады.
Түркістан қаласында мейрамхана ісі қарқын алып, республикадағы өзге мегаплистермен бәсекелес бола алатын дәрежеге жетті. Қалада Еуропаға, Шығыс елдеріне тән атмосфералық мейрамхана саны артқан. Соның бірі - KazakhAsia мейрамханасы.
KazakhAsia мейрамханасы (Rixos Turkistan қонақ үйінде орналасқан) – жағымды, сәнді ортада дәмді мәзірі бар паназиялық мейрамхана. Қала қонақтары да, жергілікті тұрғындар да тек Қазақияда бар аспаздық мәзірді тамашалай алады.
Паназиялық тағамдар Оңтүстік-Шығыс Азияның бірқатар елдерінің: Корея, Жапония, Вьетнам, Қытай, Филиппин, Үндістан, Малайзия, Тайланд, Сингапур елдерінің аспаздық дәстүрлерінің қоспасы. Түрлі тағамдар ең талапшыл гурманды таң қалдыра алады. Паназиялық асханаға теңіз өнімдерінің деликатестері, дәмдеуіштер мен жемістер қосылған ет тағамдары, дәмді соустармен хош иістендірілген кеспе тағамдары кіреді. Тақырыптық мейрамханалар мен кафелерге келушілер таңғажайып дәм әлеміне енгенді ұнатады. Мысалы, отандық рестораторлар паназиялық асхананың білгірлерін функоза бұршақ вермишельімен (оны «әйнек» деп те атайды) еркелетеді. ащы жеміс соусындағы асшаяндармен. Әртүрлі салаттар ингредиенттердің түпнұсқа комбинациясы мен керемет, талғампаз дәмімен таң қалдырады.
Жалпы Түркістан мейрамхана бизнесі қарқынды түрде дамып, қала экономикасына зор үлесін қосуда. Қалада алдағы уақытта мейрамханалар саны артады.
Түркістанда мейрамханалар саны өсіп, халыққа сапалы қызмет көрсетуден бәсекелес болуда. Бұл тұтынушылар үшін өте тиімді. Мейрамханалар мемлекетке салық төлеп, қаланың экономикасының артуына өз үлесін қосып жатыр.
Бүгінде Түркістанда дәмді тамақтарымен танылған бірнеше мейрамхана бар. Соның бірі - Ресто-бар «Gold».
«Gold» ресто-бары жапон және еуропалық тағамдардың кең түрін ұсынады. Аспаздар өнімдердің барлық сапалық қасиеттерін сақтайтын, май мен майды қолданбай, тағамдарды сау ететін кәсіби жабдықта пісіреді. Өнімдердің табиғи дәмін сақтау - аспаздық дәстүрлердің лейтмотиві. Кемелдікке ұмтылған аспаздар әр тағамға өз жанының бір бөлігін салады.
Талғампаздық, дәлдік, талғампаздық, талғампаздық - бұл «Gold» мейрамхана-барының асханасының төрт негізгі құрамдас бөлігі, ақылға қонымды және бір мезгілде сезімтал. Банкет залында жанды музыка ойнайды, әрқашан мейірімді қызметкерлер сізге қызмет етеді, мерекенің жайлы атмосферасы ерекше әсерлер мен сезімдер тудырады. Мейрамхана барының безендірілген жылы жарқыраған түстері демалу көңіл-күйін тудырады және сонымен бірге осы жұмаққа қараған қонақтар үшін мереке.
Жұмсақ дивандар мен жастықтар демалуға шақырады. Және мұндағы виртуозды барменнің 101 қолтаңбасы бар коктейльдер жинағы жағымды уақыттан бастап сезімдердің толық ауқымын үйлесімді түрде толықтырады. Бірінші қабатта дәмді әрі қымбат емес тағамдарды жеуге болатын фастфуд мейрамханасы бар. Сізді көктегі десерттер мен сүт коктейльдері жағымды таң қалдырады. Resto-bar "Gold" несие карталарын қабылдайды.
Түркістан қаласында халық шығыс тағамдарына құмар. Оның ішінде - Өзбекстан елінің тағамдарына деген сұраныс өте жоғары. Халық өзбек ағайынның палау секілді ұлттық тағамдарын ерекше ұнатады. Осы орайда Түркістанда өзбек асханасының тағамдарын ұсынатын мейрамханалар саны артуда. Соның бірі - WOV PLOV.
Осындай мейрамханалар клиентінің көптігіне қарай қалаға төлейтін салығының да көлемі артуда.
WOW PLOV мейрамханасы дәмді тағамдар мен салқын сусындардың атмосферасына енуге шақырады. Қоғамдық тамақтандыру орындары қазіргі әлемнің ажырамас бөлігі ғана емес. Ас әзірлеуге қымбат уақыт жұмсағыңыз келмей ме? Оңай ештеңе жоқ: өз қалауыңыз бойынша мейрамхана немесе кафе тауып, мәзірден тағамды таңдаңыз! Салауатты бәсекелестік пен қамқор асхана - аспазшылардың ақша үшін ұсынатын тағам деңгейін сақтайтын екі нәрсе.
Палау – әлемдегі ең танымал және ең көп сұранысқа ие тағамдардың бірі. Палауды жасауды және оны жеуді жақсы білгенімізбен, оның тарихына келгенде айтарымыз таусылып қалатындығы ақиқат. Алайда, бүгінгі жазба сіздің осы олқылығыңыздың орнын толтыра алады.
Палаудың ең алғаш дүниеге келуін б.з.д. 2-3 ғасырларға жатқызуға болады. Дәл осы кезеңде күріш пайда болған еді. Палаудың шыққан жері - Таяу Шығыс және Үндістан. Бұл тағамның жүздеген мәзірі белгілі. Және әрбір елде, әрбір ауданда, әрбір халықта өзіндік ерекшеліктері бар. Каспий жағалауындағы елдерде, Түркіменстаннан бекіре балық қосылған, Түркия мен Өзбекстаннан өрік, анар, алша қосылған, Қазақстаннан жылқы еті мен қазы, құйрық қосылған палауды жей аласыз. Керек десеңіз, әзірбайжандық Шах-Гусейн Кермиов "Әзербайжан палауы" атты кітабына осы тағамның жүзден астам түрін жасап, талдап енгізген.
Түркістан қаласынының бюджетіне мейрамханалар салық төлеп, қала экономикасының артуына көп үлес қосуда. Қалада мейрамхана ашқан кәсіпкерлер қарасы жылдан-жылға көбеюде. Қалада кәсіпкерлік көбейгенде қаржы көлемі де артады. Қаржы артқан жерде әлеуметтік-экономикалық ахуал жақсарады. Қаланың әлеуметтік-экономикалық ахуалының жақсаруына кәсіпкерліктің қосар үлесі зор. Айналымда қаржы көп жүргенде елдің тұрмыс деңгейі артады.
Сондықтан да қалада кәсіпкерлерге жағдай жасаған абзал. Түркістан қаласы әкімдігің қолдауымен киелі шаһарда кәсіпкерлер көптеген жобаларды қолға алып, мейрамханалар салуда. Қаладағы осындай мейрамханалардың бірі - Kerege мейрамханасы.
«Қағанат» қонақ үйінің бірінші қабатында орналасқан «Кереге» атмосфералық мейрамханасы халықаралық тағамдардан дәм татуға шақырады. «Кереге» мейрамханасы Түркістанның Керуен сарай портының таңғажайып көрінісімен таң қалдырады. Мұнда Түркиядан келген атақты аспазы дайындаған дәстүрлі халықаралық тағамдардан дәм тата аласыз, оның әрбір тағамы жарқын және ерекше дәмге ие. Кешкі асты «Кереге» мейрамханасында таңғажайып гастрономиялық саяхатқа айналдыруға болады.
Түркістан қаласы ертегідегі Ер Төстік батырдай жылдам қарқынмен өсіп, дамып келеді. Алдағы уақытта қалада көптеген кәсіпкерлік нысандар салынып, ел игілігі үшін жұмыс істей бермек.